Patiënt Corry
zelfmanagement en demedicaliseren

“Ik voelde me een oud wijf, niets kon”

Zal ik het even opsommen?

Al járen chronisch ontstoken ogen.

Psoriasis (vooral onder de voeten, wat lopen praktisch onmogelijk maakte) en huppelepup eczeem (geen idee hoe dat heet).

Al een aantal jaren overgewicht als gevolg van stoppen met roken en de overgang (ook al zo zielig).

Een gedraaide stuit, érg pijnlijk. COPD en astma en diabetes.

Én bovenop dat alles was ik een aantal maanden ervoor door de crisis mijn baan kwijt geraakt.

Terwijl mijn echtgenoot datzelfde al een jaar eerder was overkomen.

Kortom gezelligheid alom. Je kunt rustig stellen dat ik depressief was.

Ik voelde me een oud wijf, niks kon.

Met dat gevoel kwam ik in Nijkerk bij Gezondheidscentrum De Nije Veste terecht en bij Cees de Wolf, de fysiotherapeut die mij mocht gaan begeleiden. Hij noemde mij later een “uitdaging”. Oftewel een praktisch hopeloos geval. Kan niks en wil niks, want ZE IS ZIELIG!!!! Totdat ik een lifestyle programma kreeg aangeboden.

Ik heb enorm veel te danken aan Cees en zijn collega’s. Zij stimuleerden mij om aan mijn “issues” te werken en langzamerhand kwam ik tot nieuwe inzichten. Lopen is zo heilzaam, langzaam ging het steeds beter, steeds vrolijker. Ik gebruik geen diabetes medicatie meer. Ik ben weer mijn jongere zelf.

De eerste Nijkerk Diabetes Challenge in 2014 (in samenwerking met de Bas van der Goor Stichting) bracht de grote ommekeer.

Niet alleen simpel bewegen in de buitenlucht (wandelen: hoe moeilijk kan het zijn, toch?) maar ook anders eten kwam op mijn weg. Koolhydraat beperkt. Wat je er niet in stopt hoeft ook niet verwerkt te worden, dus …

Het koolhydraat beperkt eten is absoluut géén dieet en (wat mij betreft) ook geen modegril, maar een ándere manier van eten. De veelheid aan informatie en vooral de lekkere recepten maken het goed te volgen en vooral vol te houden.

Dit is nu mijn nieuwe levensstijl geworden en het bevalt mij uitstekend, alhoewel ik nog niet de slanke den ben die ik vóór de overgang was. Ik ben wél voor mijn diabetes MEDICATIEVRIJ. Trouwens zelfs mijn echtgenoot (en wandelmaatje) kreeg laatst een compliment voor zijn fysieke voorkomen (een leuk en ook voor hem gezond bijkomend voordeel).

Ik ben bang dat de hedendaagse manier van leven, en vooral voeden, niet bevorderlijk is voor het lichamelijk welzijn. Ik zou hier zo graag verandering in zien.

Voor mijn kinderen en kleinkinderen.

Bekijk alle tafelgasten