Monique Schmidt
coöperatie VGZ

“Keer diabetes om”

"We willen als verzekeraar mensen met een chronische aandoening bewegen naar eigen regie op gezondheid. Een voorbeeld hiervan is het programma 'Keer Diabetes Om' voor diabetes type 2-patiënten.

Dagelijks medicatie gebruiken om je diabetes type 2 aan te pakken? Je kunt het ook anders doen. Met minder of zelfs helemaal geen medicijnen.

Zo blijkt uit de resultaten. In dit project wordt voeding als medicijn gebruikt. Met succes. Dan ga je samen met een lifestylecoach, diëtist, kok en een praktijkondersteuner, aan de slag met gezonder én smakelijker eten en meer te bewegen. Je leert om op een lekkere, smaakvolle en praktische manier je eigen eetlust en lichamelijke processen (bloedsuiker) onder controle te krijgen. Je gaat niet minder eten, maar ánders. Vaak is dat méér en bovendien lekkerder. Naast voeding zijn zelfregie en bewustwording belangrijk.

Hoe ga je met jezelf om en hoe maak je keuzes? Wat voedt jou? Hoe ga je om met – voor diabetes type 2 belangrijke zaken – beweging, stress, ontspanning en slaap? Je wordt je hiervan bewust en dat zal je vooruit helpen naar je nieuwe leefstijl. Je doet mee in een groepprogramma van vijf dagen, verdeeld over een half jaar, op zijn of haar streefdoel naar leefstijlverbetering. Dikke kans dat je na enkele weken al verschil ervaart, in bloedsuikerspiegel en vaak ook in taille en gewicht. Je motiveert en inspireert elkaar in de online community. Het begeleidingsteam coacht jou hierbij, zoveel mogelijk online, en deelt recepten, artikelen en laatste inzichten rondom leefstijl en diabetes type 2. Jouw eigen motivatie is een voorwaarde. Maar de vruchten van het programma zijn dan ook rijk, prettig en naar verwachting duurzaam. Uit de resultaten van de eerste fase blijkt namelijk dat ruim twee derde van de deelnemers met diabetes type 2 sinds deelname aan het project geen of veel minder diabetesmedicatie gebruikt. Dat is natuurlijk prachtig nieuws voor de patiënt en we hopen dat de leefstijlverandering doorzet de komende jaren. Niet meer afhankelijk van medicijnen zijn, geeft veel vrijheid en is simpelweg gezonder. Daarnaast verbetert de kwaliteit van de zorg, er wordt onzinnige zorg voorkomen en het zorgt voor lagere zorgkosten.”

Leefstijl als geneesmiddel is innovatief en aansprekend.

Bekijk alle tafelgasten