Mathijs Vrieze
TV kok, kookboekenschrijver, chef Mathijs Maaltijdbox

“Gezond eten”

Jarenlang werkte ik als chef-kok in diverse restaurants en kwam in tien jaar tijd ruim dertig kilo aan.

Als tiener was ik zeker niet de slankste van de klas, maar toen ik later fulltime in de keuken ging werken, stapte ik keihard in de valkuil. Er was altijd eten in de buurt. Hoe zwaarder ik werd, hoe gemakkelijker ik ongezonder ging eten. Ik had blijkbaar de moed opgegeven. Een veelgehoord excuus dat ik zelf ook vaak gebruikte was: ‘oh dit ene ongezonde hapje zal het verschil niet maken’.

En juist dát gevoel ben ik positief gaan ombuigen. Ik gooide het roer om, omdat ik me had voorgenomen dat dat ‘ene hapje’ nou juist wél het verschil kon maken. Je bent tenslotte wat je eet. Ik wilde graag mijn energie, levensvreugde en plezier weer terug! En ik wilde minder slecht eten, geen log lijf en geen eenzaam bestaan meer.

Toen ik tot de ontdekking kwam wat gezonde voeding voor positieve werking had op mijn lichaam, fleurde ik helemaal op. In vijftien maanden viel ik dertig kilo af. Geen crashdieet waarbij ik supersnel zou afvallen, want ik had wel door dat ik daarmee het probleem voor de lange termijn niet zou oplossen. Ik ben mijn lifestyle gaan aanpassen en geleidelijk gezonder gaan leven. Een combinatie van veel gezond eten, met ruimte voor af en toe zondigen en daarnaast ook voldoende bewegen. Ik ga uit van de 80/20-regel: 80 procent van mijn eten is gezond en bewust verantwoord. Zo blijf ik in balans en is de rest van mijn leven ook gemakkelijk vol te houden.

Nadat ik zoveel was afgevallen heb ik verschillende kookboeken met recepten en weekmenu’s geschreven waarvan er inmiddels meer dan een half miljoen in Nederland verkocht zijn. Daar ben ik heel trots op, omdat ik daarmee mensen kan inspireren en helpen hun lifestyle aan te passen. Ik gun iedereen die levensvreugde die mij dat ook gegeven heeft. Ook kan ik als tv-kok in mijn programma’s op televisie mensen stimuleren vooral vers en bewust te koken. Onlangs startte ik mijn eigen Mathijs Maaltijdbox waardoor er wekelijks duizenden mensen zo’n box thuisbezorgt krijgen en van de verse ingrediënten zelf mijn recepten koken. Mensen hebben weer plezier gekregen in lekker koken.

De sleutel tot succesvol gezond leven is plezier in koken hebben. Tientallen jaren is koken in Nederland een ondergeschoven kindje geweest. Te weinig tijd maken en te weinig kennis hebben is daarvan de oorzaak. De kant-en-klaar maaltijden, pakjes, zakjes en ander soort smakeloos ongezond eten leken voor velen een handige oplossing. Maar dat is het niet. Zelf vers koken hoeft helemaal niet ingewikkeld te zijn, het is ook zeker niet duurder en heel veel meer tijd kost het ook niet. Als je met verse ingrediënten kookt van het seizoen, heb je echt waar voor je geld. Het is veel lekkerder, leuker én het is nog gezonder ook. Het maakt je bewust van wat je eet. Ga ook eens naar de markt, groenteboer of specialist, dit zorgt voor inspiratie. Doe je dit lopend, dan heb je gelijk ook weer wat bewegingsminuten te pakken.

Terugkomend op die 80/20 regel. Eet lekker veel groenten, daar zitten echte bouwstoffen en vitaminen in die je kracht en de juiste energie geven. Daag jezelf uit om die 80% gezonde voeding dagelijks te consumeren, dat lukt je zeker als je er iets lekkers van maakt. Daar kun je al met het ontbijt mee te beginnen! Maak eens een groene smoothie door er geen suiker maar groene groenten aan toe te voegen. Denk bijvoorbeeld aan: rauwe spinazie, boerenkool, andijvie, bleekselderij en sla. Gewoon in de blender met wat sap en fruit erbij. Je kunt ook experimenteren door smaakmakers eraan toe te voegen: gember, amandelen, gedroogd fruit, munt, basilicum of havervlokken.

Eet smakelijk!

De vlog van Mathijs Vrieze

Bekijk alle tafelgasten