Madelon Johannesma
CZ, initiatiefnemer leefstijlcoach

“Initiatiefnemer leefstijlcoach”

Misschien herken je het wel. Je wilt loskomen uit een ongezonde sleur, je bent daartoe heel gemotiveerd. Vaak pak je de gezonde draad na verloop van tijd zelf weer voortvarend op.

Sommigen onder ons kunnen in de eerste periode hierbij ook wel wat hulp gebruiken. Dat kan met een leefstijlcoach. Deze combineert voeding, bewegen, ontspanning en slaap om mensen een gezonde routine aan te leren, die uiteindelijk groeit tot een voor de hand liggend makkelijk en plezierig leefritme. En als je aan de gestelde voorwaarden voldoet, vergoeden sommige verzekeraars deze leefstijlcoach, zodat het je niets hoeft te kosten.

De leefstijlcoach werkt meestal niet met diëten, sportscholen of apparaten, maar met kleine stapjes en motiverende gesprekstechnieken. Mensen een spiegel voorhouden en helpen in een bewustwordingsproces. Stap voor stap zien ze dan dat er lekkere en gezonde alternatieven zijn voor frisdrank, dat lopen of fietsen naar het werk efficiënt en prettig voor je kan zijn. En dat je door vermoeidheid en stress soms vlucht in stress-snoepen. Dus, leer jezelf te ontspannen, leg je telefoon soms even weg, en daarna hervind je rust en inspiratie voor lekker en gezond eten of heb je minder alcohol ‘nodig’. Of praat over stress en spanning met je baas of partner, dat werkt vaak beter dan het weg te eten of te snoepen. Er wordt volop gepionierd met de leefstijlcoach, en het wordt zorgvuldig geëvalueerd door wetenschappers.

De verwachtingen en eerste resultaten zijn positief. Gedragsverandering werkt, maar niet door verplichting of dwang. Het werkt alleen als je zelf positief en gemotiveerd bent. Je wordt geholpen in dat bewustwordingsproces met praktische stappen.

Wat ook super motiveert is, als je meer zelfvertrouwen ervaart met een gezonder gewicht of meer energie. En na verloop van tijd zelfs verandering ziet in bloeddruk, -suiker of andere bloedwaarden. Dat motiveert je enorm, je voelt dan dat gezonde routine hand in hand gaat met het krijgen van energie, ontspanning en plezier. Informeer er eens naar bij je zorgverzekeraar!

Diagnoptics.com

Ander mooi maar ook confronterend voor- beeld van zelfmanagement met behulp van e-health is Diagnoptics.com. Risicogroepen krijgen vrij direct zicht op in hun eigen ‘cardio- vasculaire risicoprofiel’: hoe gezond zijn je hart en vaten nu eigenlijk echt? De interface is heel makkelijk: met enkele getallen of met een stoplicht. Die meting is via een band om de arm: pijnloos en snel. Voor een deel van de mensen zo’n stoplicht natuurlijk wel heel confronterend. Het is een shortcut in bewustwording. Dat kan eng zijn, maar dient een hoger doel, toch? Voorkomen is beter en fijner dan genezen. Mensen zien direct wat het effect is van leefstijl is de conditie van je hart en vaten.

Bekijk alle tafelgasten