Lucien Engelen
directeur Radboudumc REshape Innovatie Centrum

“Digitale zorg”

Stel dat u mag kiezen waarvoor u niet meer naar het ziekenhuis of dokter zou hoeven te gaan, waar zou u dan voor kiezen?

Bloeddrukmeting? Met uw eigen bloeddrukmeter die verbonden is met uw dokter of verpleegkundige kunt u uw bloeddruk thuis meten. De website vertelt u netjes of u op schema zit, of wellicht ietsje rustiger aan moet doen. Niet met ingewikkelde grafieken of getallen, maar gewoon met een lachebekje groen, oranje of rood. Als het rood is krijgt u ook nog vanzelf een belletje van uw dokter om te horen of hij of zij u nog ergens mee kan helpen.

Of wellicht een eenvoudige wat-mag-ik-eten-app op uw telefoon waarmee u foto’s maakt van uw eten. De app rekent uit hoeveel calorieën de maaltijd heeft, en geeft inzicht in de juiste balans. Het resultaat ziet u in een grafiek van hoeveel calorieën u vandaag – op basis van een schema wat voor u is op gesteld – nog kunt eten, om toch op schema te blijven.

Uw telefoon houdt uw aantal stappen bij. Omdat u vandaag wat meer gelopen heeft dan gebruikelijk, geeft de wat-mag-ik-eten-app een aangepast schema. U heeft immers al wat calorieën verbrand en uw bloeddruk is goed.

Bovenstaand zo maar drie voorbeelden die helemaal niet zo ver in de toekomst liggen. Net zoals een ‘digitale coach’ die u met het op schema blijven kan helpen. Overdag, maar ook ‘s avonds omdat ‘hij’ of ‘zij’ 24 uur per dag beschikbaar is, u niet in de wachtrij terecht komt op de praktijk of aan de telefoon en gewoon beschikbaar is als u dat wil, thuis op uw laptop of gewoon op uw telefoon. En als het dan nog nodig is met een dokter of verpleegkundige te spreken via de webcamera op een door u gekozen tijdstip.

Veel van deze mogelijkheden komen meer en meer beschikbaar, sommige worden nu al getest in de praktijk, andere zijn nog in ontwikkelingen bij Universitaire Centra of bedrijven. Na een eerste explosie van apps, die allemaal een stukje mee kunnen helpen om gezond te blijven dan wel te worden, komt er nu een tijd aan waarbij dingen gecombineerd kunnen worden. Veel patiënten en burgers weten er (nog) niet van, soms omdat de arts het niet vertelt, of er zelf nog niet mee bezig is. Net als in alle andere delen van ons leven, wordt ook de zorg steeds meer digitaal. Soms e-health genoemd, ik noem het liever digitale zorg, omdat het dezelfde zorg zou moeten zijn, maar dan digitaal en op de plek waar en het tijdstip waarop u dat wil.

Zou u bovenstaande wíllen, zou u het kúnnen denkt u? Misschien als u weer eens bij de dokter bent er om vragen of het kán bij hun, of aangeven dat u best wel eens nieuwe dingen uit wil proberen. Gewoon omdat u graag gezond(er) wil blijven of worden. Vraag eens naar de menukaart digitale zorg bij uw arts of verpleegkundige, misschien vindt u iets van uw smaak. Net als in het restaurant wordt de menukaart ook vaak samengesteld uit waar de gast om vraagt.

En de tijd die nodig is om naar het ziekenhuis te gaan, die gebruikt u liever om in het bos te gaan lopen. Zeker zo gezond …

Bekijk alle tafelgasten