Janneke Wittekoek
cardioloog, gezondheidswetenschapper, en ‘leefstijlspecialist’

“Zorg professionals als lifestyle coach”

Regelmatig bezoek ik symposia gericht op preventie van hart en vaatziekten, dat is immers mijn passie. Zo was ik laatst op een groot hypertensie (hoge bloeddruk) congres.

Het was een gemêleerd gezelschap van (kader)huisartsen, (vasculair) internisten, een enkele cardioloog, een farmacoloog en een ‘verdwaalde’ neuroloog. Maar eigenlijk waren we die dag allemaal ‘hypertensiologen’ oftewel bloeddrukspecialisten. De superspecialisaties binnen het cardiovasculair risicomanagement kennen geen grenzen; diabetologen, lipidologen, nicotinologen. Of zijn we allemaal metabool syndromisten? Het geeft maar weer eens aan hoe ingewikkeld het kan worden als we met al deze experts een compromis moeten vinden over hoe de cardiovasculaire ketenzorg geregeld moet worden in dit land. En dan hebben we de praktijkondersteuners, de apothekers, de diëtisten en de fysiotherapeuten nog niet eens meegerekend. Ik denk al een aantal jaren heel hard met de gevestigde orde mee over hoe we de zorg voor onze hoog risico patiënten goed kunnen organiseren. Erg belangrijk want het aantal mensen met een hoog risico op hart- en vaatziekten groeit gestaag. Ik zal even een rijtje opsommen, gebaseerd op getallen van het RIVM; Op 50 jarige leeftijd in Nederland rookt 30%, een groot deel eet te vet, 50% beweegt te weinig, meer dan 50% heeft overgewicht, 20% heeft een hoge bloeddruk, 30% een te hoog cholesterol en elk jaar komen er 65.000 nieuwe diabetes patiënten bij.

Ondanks mijn passie voor preventie is het af en toe het gevoel alsof je zwemt in een bad met modder, tegen de stroom in. Zou de patiënt niet beter af zijn met een ‘leefstijlspecialist’? Een expert die is opgeleid om de hoog risico patiënt van A tot Z te begeleiden indien nodig? Continu bijsturen, coachen, managen, meten en wegen. Is het een idee om de hele keten van cardiovasculaire risicomanagers in handen van een goede daarvoor opgeleide specialist te leggen en een geheel nieuwe specialisatie binnen de medische opleiding te maken?

Het oprukkende stofwisselingssyndroom met de daarbij behorende Westerse ‘welvaartsziekten’, en de daarbij behorende kosten zijn bijna niet meer te overzien. Een gezonde leefstijl speelt hierbij een sleutelrol. Je specialisatie tot leefstijlspecialist omvat, na de opleiding tot basisarts, een pakket met daarin vakken als inwendige (vasculaire) geneeskunde, een goede basis cardiologie, farmacotherapie, voedingsleer, bewegingswetenschap, sport en psychologie en ook moeten de didactische en communicatieve vaardigheden uitgebreid aan bod komen en moet je kunnen werken met de nieuwste e-health. Kunnen we het natuurlijk nog uitgebreid over hebben. Het lijkt mij een superopleiding. (Hoog) risicomensen gaan naar een daarvoor speciaal ingerichte leefstijlkliniek waar ze, bij voorkeur op een leuke manier, worden geholpen om gezond te worden en te blijven. Dan wordt het pas echt ‘Health Care’ in plaats van ‘Sick Care’. Tijd voor een leefstijlspecialist; de anderhalve lijn in één persoon. Ik ben er zelf alvast mee begonnen!

Bekijk alle tafelgasten