Hanno Pijl
Interne geneeskunde, LUMC en lid Gezondheidsraad

“Over minder ziek worden”

“Het komt er simpelweg op neer dat we moeten zorgen dat mensen minder ziek worden, willen we de kosten van de gezondheidszorg laten afbuigen.

Dat is echt de enige oplossing.

We kunnen blijven mijmeren over een nieuw stelsel of marktwerking, efficiëntie, of meer kosten bij mensen zelf et cetera, maar echt zoden aan de dijk zal dat niet zetten.

We weten dat onze leefstijl veruit de belangrijkste oorzaak is van alle chronische aandoeningen waar we mee kampen. Voeding, beweging, slaap en stress zijn vermoedelijk de belangrijkste aspecten. Als we daar nog bijtellen de toxines die we op alle mogelijke manieren in onze omgeving introduceren zitten we aan veel meer dan de helft van oorzakelijke ellende denk ik. We weten bovendien dat we niet ziek hoeven te worden als we oud zijn, dat zien we in de ‘blauwe zones’ (wat dat zijn lees je hier).

Gezonde leefstijl voorkomt echt chronische ziekte! Waar ga je dan aan dood? Dat weten we niet precies, op een bepaald moment sterf je simpelweg zonder evident aanwijsbare oorzaak. Dat zie je ook bij muizen die op weinig calorieën leven: die worden ouder, krijgen geen kanker of diabetes en gaan op een bepaald moment toch dood zonder dat er veel weefselschade te vinden is. De dood is iets mysterieus waar we nog lang niet alles van snappen.”

Bekijk alle tafelgasten