Gordon
entertainer

“Zorg voor jezelf en elkaar!”

Toen ik 6 jaar geleden werd geconfronteerd met het leed van eenzame ouderen veranderde spoorslags mijn leven.

Ik wist dat ik wat moest doen om deze ‘vergeten’ groep mensen onder de aandacht te brengen en dat is met ons programma op televisie aardig gelukt. Als je zo rondloopt in die zorginstellingen word je je ook bewust van vele andere aspecten die de zorg in Nederland met zich meebrengt. Vaak wordt er gefoeterd op de overheid en dat we tekort schieten in een betere zorg maar ik geloof nog steeds dat Nederland een van de meest zorgzame landen is in de wereld. In gesprekken met die mensen komt altijd naar voren dat ze dit beroep hebben gekozen omdat ook zij een verschil willen maken in de maatschappij waarin zorg enorm onder druk is komen te staan. Ik heb dan ook enorme bewondering voor die mensen in de zorg. Nederland vergrijst en dat houdt in dat we beter voor onszelf moeten zorgen, je moet nu al preventief te werk gaan in het onderhouden van een gezonde levensstijl.

De overheid moet meer doen aan campagnes om duidelijkheid te verschaffen over wat nu wel en wat niet goed voor je is. Strijden tegen de suiker in alle levensmiddelen die we dagelijks kopen. We moeten in supermarkten keuzes kunnen maken en desnoods met een puntensysteem gaan werken. Hoe meer gezonde producten men koopt des te meer punten men spaart en dit geldt ook voor bezoekjes aan de sportschool, meer sporten is meer punten. Die punten bepalen de hoogte van je ziektekostenverzekering en zo wordt men beloond voor een gezond leefpatroon. Ik ben zelf begonnen met horecazaken waar men een gezonde keuze kan maken en het succes is evident. Ik denk dat we er aan toe zijn om van overheidswege geleid te worden naar een beter leven.

Het verminderen van ziektes zoals diabetes, hart- en vaatproblemen en andere chronische aandoeningen zal enorm de zorgkosten drukken zodra er gezonder geleefd wordt! Ik hoop dan ook dat we ons meer bewust worden van de manier waarop we in het leven staan. Oud worden is geen probleem maar oud zijn is dat vaak wel. Ouderen moeten meer bewegen, wandelen, uit hun stoel komen en mobiel blijven. Ook denksportspelletjes stimuleren het brein en houden je kwiek en gezond.

Kunnen we die 574.000 werklozen in Nederland niet verplichten om twee keer in de week langs te gaan bij een eenzame oudere en die mee te nemen en uit zijn of haar isolement te halen of sla ik nu helemaal door? Er is nog zoveel winst te halen op dat vlak, ik ben al buitengewoon trots op alle vrijwilligers die we rijk zijn in dit land om het over de mantelzorgers maar niet te hebben want ook die groep verdient zoveel meer waardering en aandacht dan dat ze nu krijgen.

Belangrijkste boodschap is eigenlijk: zorg niet alleen voor jezelf maar zorg ook voor elkaar!

Bekijk alle tafelgasten