Evy Gruyaert
TV-presentatrice, schrijfster en hardloopcoach

“De vrouw die 1 miljoen mensen aan het rennen kreeg”

Komaan, hou vol, je kan het en ik ben fier op je...

Het zijn een paar slagzinnen uit de Start2Run en Hardlopen met Evy app, zinnen die jij misschien ook al hebt gehoord en waar jij ook al best wat bloed, zweet en tranen bij hebt gelaten (hopelijk figuurlijk en vooral in het begin). Wat in 2006 begon als een uitdaging voor een TV programma genaamd ‘Vlaanderen Sportland’ op Eén in België, groeide uit tot een ware hype, maar dan wel eentje die al jaren duurt en maar blijft ‘lopen’, letterlijk en figuurlijk. Al één miljoen Vlamingen en Nederlanders, lopen intussen met deze app en dat doet deugd.

Niet omdat het mijn ego streelt – oké, misschien een beetje wel – maar wel omdat het bewijst dat lopen en bij uitbreiding bewegen, fijn is, je goed doet en voor iedereen toegankelijk is. Ikzelf ben altijd wel sportief geweest, maar door een drukke job met flexibele uren (lees: de meest onmogelijke uren, weekends en vakanties) en allerlei andere handige excuses die mijn brein voor me verzon, leek het alsof ik op een bepaalde periode in mijn leven gewoonweg geen tijd meer had om te sporten want ik had het toch zo druk, druk, druk. De realiteit was dat ik er geen tijd voor maakte, dat ik prioriteit gaf aan andere zaken. Klinkt dat je bekend in de oren? Eerlijk?

De vraag vanuit TV om dat sportieve programma te presenteren, was voor mij de aanleiding om er opnieuw in te vliegen. Mijn uitdaging was om in een aantal weken 5km te leren lopen en er elke week 1km bij te doen, tot ik aan 20km zou zitten. Best pittig, maar wel dé trap in mijn kont die ik nodig had om weer aan het sporten te slaan en weer te beseffen wat ik had gemist: het plezier van bewegen. En dat had een impact op alles, niet alleen op mijn lichaam dat spontaan weer wat strakker en beter geproportioneerd werd, maar zeker en vast ook op mijn hoofd, dat tijdens het sporten weer zuurstof kreeg. Toen kwam het idee om een hardloop schema, hetzelfde als wat ik zelf gebruikt had in mijn opbouw naar 5km, te combineren met muziek en instructies, een soort makkelijke alles-in-één voor hardlopen te maken: de Start2Run Podcast was geboren en een paar jaar later de Start2Run app en hardlopen met Evy app, in samenwerking met Energy Lab.

Het kan ook een stuk relaxter. Activiteiten waarbij je iets sneller en dieper gaat ademhalen dan normaal zoals fietsen, rustig zwemmen, stevig wandelen, zijn al supergezond …

Om meer bewust te worden van kleine stapjes heb ik een zogenaamde activity tracker, een wearable te kopen en te dragen. Wat mij betreft, heeft me dat super geholpen om een beter zicht te krijgen op de hoeveelheid beweging (of in het begin beter non-beweging) die ik op een dag kreeg … het is dus ook voor mij een uitdaging om aan die 10.000 stappen per dag te geraken: m’n auto iets verder parkeren en dat laatste stukje te voet doen. M’n broodje ’s middags al wandelend opeten. Een vergadering doen met iemand al wandelend – bij mooi weer buiten, bij minder goed weer binnen – het toilet op de verdieping boven mijn verdieping te gebruiken en daarbij wat trappen te doen, als ik iets moet printen, de printer aan de andere kant van de ruimte gebruiken, een telefoongesprek al wandelend doen in plaats van zittend vanachter mijn bureau … Kleine dingen met een groot effect

Bekijk alle tafelgasten