Ga naar de inhoud

Nederland gezond en wel

Recepten

Eten is lekker en gezellig. Maar wat is nou eigenlijk gezond eten?

Gelukkig staat voeding volop in de belangstelling. Want je hebt het nodig om gezond te blijven. Of sneller beter te worden als je ziek bent. Ook weten we dat je, met goed eten, de kans op ziekten, zoals diabetes en hart- en vaatziekten, kunt verkleinen. Steeds meer mensen willen ook gezond eten en duurzame producten gebruiken. Dat het niet ingewikkeld of duur hoeft te zijn, laat het Voedingscentrum zien met de Schijf van Vijf. Wil je stamppot eten, Oosters of vegetarisch? Wie de Schijf van Vijf gebruikt, krijgt alles binnen om gezond te leven. Plus alle vitamines en mineralen om fit voor de dag te komen.

Ook in de winkel kun je die afweging steeds beter maken. Want sinds eind vorig jaar moet je op elk etiket de voedingswaarde kunnen lezen. Hoeveel zout zit erin? Hoeveel verzadigde vetten? Of suikers. Fabrikanten proberen die hoeveelheden zout, verzadigd vet en suikers steeds meer te verminderen. Ook wordt er gezocht naar technologische oplossingen om gezondere producten te maken. Dat is niet makkelijk, want we willen natuurlijk wel dat het lekker blijft. Het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, heeft afspraken gemaakt met bedrijven over het verminderen van zout, verzadigd vet en calorieën. Die afspraken moeten ook worden gemaakt met supermarkten, horeca en catering.

Zo wordt gezond kiezen, makkelijk kiezen. Wie wil dat nou niet? Om het nog makkelijker te maken, komt het Voedingscentrum binnenkort met een voedingsapp. En de recepten op deze website? Ter inspiratie!