Ga naar de inhoud

Nederland gezond en wel

Zorgprofessional wordt gezondheidcoach

Volgens verschillende experts en onderzoekers zijn er in de toekomst waarschijnlijk veel te weinig zorgprofessionals voor het aantal (chronisch) zieken. Als we de zorg blijven aanbieden zoals we dat nu doen, dan moeten veel meer middelbare scholieren die in 2020 eindexamen doen kiezen voor een beroep in de zorg. Voor de gespecialiseerde verpleegkundigen geldt bijvoorbeeld dat de huidige instroom van ruim 1200 per jaar moet stijgen naar bijna 2100. Dat is een stijging van 70%! We moeten dus zoeken naar verschillende nieuwe oplossingen!

De vraag is: hoe kan dit anders? In één woord: voorzorg. Voorkomen blijft gewoonweg beter dan genezen en de verantwoordelijkheid daarvoor ligt voor een groot deel bij mensen zelf. Maar dat is makkelijker gezegd dan gedaan. De moderne wereld daagt uit en verleidt. De drempel om ongezonde gewoontes te ontwikkelen is laag, maar wie eenmaal eroverheen stapt merkt dat het nog knap lastig is om die gewoontes weer af te leren. Een steuntje in de rug is dan welkom.

Bijvoorbeeld met goede voorlichting. Want er wordt nogal wat onzin verkocht: ‘Elektrisch roken tegen stress’ en ‘snelle suikers voor energie’, om maar twee voorbeelden te noemen. Daar komt bij dat we veel tijd turend naar allerlei beeldschermpjes doorbrengen en bij haast een snelle (ongezonde) hap kopen. Over dat laatste: er is nog nooit zo veel eten zo makkelijk verkrijgbaar geweest als nu in onze binnensteden. Op elke hoek van de straat kunnen calorieën en vetten met het grootste gemak worden afgehaald. Op de volgende hoek liggen de welvaartziekten op de loer.

Uit internationaal onderzoek blijkt dat onze zorgverleners daarin een grotere rol kunnen spelen. 76% van de Nederlanders gaf in 2016 aan dat zij in de laatste twee jaar niet met een zorgverlener hadden gesproken over bewegen of voeding, terwijl dit percentage veel lager ligt in de VS (41%), Canada (59%) en Australië (60%). Door te vragen naar de leefstijl en adviezen te geven hoe men gezonder kan leven, in plaats van direct een recept uit te schrijven voor een maagzuurremmer, cholesterolverlager of slaapmiddelen, kunnen artsen en verpleegkundigen de patiënt de weg wijzen naar de gezondere alternatieven. Of hoe te stoppen met roken. Of wat je kunt doen tegen slapeloosheid. Of stress. Kortom, de hulp die we allemaal wel eens nodig hebben om een gezonde keuze makkelijker en plezieriger te maken. Samen met patiënten hebben zij een belangrijke rol om een explosieve toename van het aantal welvaartsziekten te voorkomen.

Mensen aanspreken op hun veerkracht mag vanzelfsprekend worden. De potjes met pillen zijn niet altijd de voorkeursoptie. Er zijn voldoende serieuze academische aanwijzingen dat sociale verbinding, beweging, acceptatie, gezonde voeding en zingeving een hoop narigheid kunnen voorkomen en het genezingsproces bevorderen. In een slagzin: educatie in plaats van medicatie.

Grafiek: 56% medisch specialistische zorg, 12% Farmaceutische zorg, 10% Geneeskundig GGZ, 7% Huisartsenzorg en Multidisciplinaire zorg, 4% hulpmiddelenzorg, 11% overige zorg.

De Nije Veste

Gelukkig kan het al: de mens als regisseur van zijn gezondheid. En het gebeurt al. Gezondheidscentrum ‘De Nije Veste’ is daarvan een mooi voorbeeld. Daar ligt de nadruk niet op zorg maar op gezondheid. Hij of zij wordt bewust gemaakt van gezondheid. Bij De Nije Veste richten ze zich op “preventie, gezondheid en een positieve levens- instelling. Enkele voorbeelden zijn het beweegplein, de WandelFit club en de Nijkerk Diabetes Challenge. Ook werken ze samen met Nijkerk Sportief en Gezond. Deze organiseert via de buurtsportcoach sport en bewegingsactiviteiten. En het werkt!

Aantal deelnemers aan 'Stoptober'

Stoptober is een actie in de maand oktober waarin mensen gestimuleerd worden om 28 dagen lang niet te roken.

Grafiek: 38.514 inschrijvingen in 2014, 70.124 inschrijvingen in 2015.

Zelfregie met MEDmij

Grip op je eigen medische gegevens draagt bij aan zelfregie. Voortschrijdende techniek maakt dat steeds eenvoudiger, bijvoorbeeld door MEDmij. Met MEDmij krijgt iedereen die dat wil in de toekomst digitaal inzicht in zijn eigen medische gegevens. De nationale e-Health doelstellingen zijn daarom ambitieus: 80% van de chronisch zieken heeft in 2019 direct toegang tot bepaalde medische gegevens en 75% van de chronisch zieken en kwetsbare ouderen die dat willen kunnen dan zelfstandig metingen uitvoeren, bijvoorbeeld met een telefoon of horloge. MEDmij is nog in ontwikkeling, maar de vooruitzichten zijn positief. Alle informatie in een makkelijke app, waarin je je eigen actuele gezondheidsgegevens kunt verzamelen, beheren en delen met de specialist. Makkelijker kan niet.

Beweegziekenhuis UMC Utrecht

Bewegen is goed voor je, ook als je in het ziekenhuis ligt. De kans op complicaties is kleiner bij patiënten die een betere conditie hadden voor hun opname, en bij patiënten die tijdens hun opname meer bewegen. Desondanks brengen patiënten in het ziekenhuis nog gemiddeld 90 procent van de dag liggend of zittend door. UMC Utrecht transformeert zich daarom meer en meer tot een Beweegziekenhuis: met activiteitenruimtes, looproutes, TV schermen in de gangen en patiënten ruilen pyjama en sloffen om voor gympen en trainingspak!