Ga naar de inhoud

Nederland gezond en wel

Patiënten die zich beter voelen

Uit allerlei studies en proeven blijkt dat een mens zijn ervaren klachten kan beperken en beïnvloeden. Niet alleen lichamelijke gezondheid, maar ook een zinvolle dagbesteding, een woonsituatie die bij je past, familie en vrienden en een doel in je leven zijn belangrijk voor je gezondheid.

Het goede nieuws is ook dat vrijwel iedereen daar zelf invloed op heeft en dat we elkaar daarbij kunnen helpen. Het komt erop neer dat je gezond voelen vooral ligt aan je mogelijkheid je aan te passen aan de fysieke, mentale en sociale uitdagingen van je leven. Dat je - binnen en buiten de spreekkamer - als mens centraal staat en niet je ziekte. Dat je je eigen veerkracht kan ontwikkelen, zodat je ondanks je ziekte zelf ‘je ding kan blijven doen’. Die brede insteek wordt ook wel positieve gezondheid genoemd.

Maar die brede insteek is alleen waardevol als artsen en patiënten hem ook gebruiken. Gelukkig gebeurt het al op allerlei plekken. Bijvoorbeeld in de Noordelijke Maasvallei in Limburg. De vraag aan de patiënt staat centraal: “Hoe gaat het met u?”, er is tijd om daarover te praten en de patiënt zelf de keus te laten maken in wat er gaat gebeuren. Zoals bij die oudere dame die staar heeft aan haar ogen, een kapotte hartklep en een versleten heup. In het ziekenhuis kunnen ze haar aan alles opereren. Maar zij wil alleen aan haar staar geholpen worden “want dan kan ik mijn kleinkinderen zien en mijn krantje lezen; dat is belangrijk voor mij. Laat de rest maar zoals het is”.

Er is dus aandacht voor hoe het écht met iemand gaat, én het gaat om de vraag wat iemand zelf belangrijk vindt en wat hij nodig heeft voor zijn welbevinden.

De uitgebreide vragenlijst en ook tips staan op: www.mijnpositievegezondheid.nl

eHealth: Zelfregie

Als je wilt ben je in de nabije toekomst waarschijnlijk in staat om via een app de belangrijkste zogeheten biomarkers te volgen voor je eigen fitheid. Zoals aantal voetstappen, bloeddruk en -suikerconsumptie zodat er een belletje rinkelt als je insulinespiegel langere tijd te hoog is. Met een beetje cardiovasculair zelfmanagement beperk je je kans op het ongezien ontwikkelen van suikerziekte aanzienlijk. Als je gezondheidstechnisch toch langere tijd uit de bocht vliegt gaat er vanzelf een piep of ontvang je een digitale kattenbel van je arts. Van wachtkamer naar woonkamer dus. Niet eng, wel zo relaxed.

Positieve gezondheid