Ga naar de inhoud

Nederland gezond en wel

Ouder worden zonder het te zijn

We denken inmiddels dat ouder worden onvermijdelijk gepaard gaat met chronische ziekten en een moeizaam proces van aftakeling. Maar zogenaamde ‘blauwe zones’ in de wereld laten zien dat dit niet altijd zo hoeft te zijn.

Blauwe zones zijn afgebakende gebieden of groepen waarin mensen langer (100 jaar is er geen uitzondering), gezonder en gelukkiger leven. Wetenschappelijk onderzoek heeft op de wereld vijf zulke gebieden geïdentificeerd. Mensen leven er aanzienlijk langer in goede gezondheid. Sardinië is zo’n gebied en ook op het Japanse eiland Okinawa worden de mensen gezond en vitaal oud. Verder zijn Loma Linda aan de Amerikaanse westkust, Nicoya in Costa Rica en het Griekse eiland Ikaria blauwe zones. Stuk voor stuk regio’s waar onderzoek heeft uitgewezen dat mensen vitaal ouder worden. Ook zijn er vrijwel geen ziektes zoals kanker, hartfalen en Alzheimer. De mensen hebben er een korter ziekbed, zijn langer zelfstandig en gelukkiger.

Professor Jaap Seidell, hoogleraar voeding en gezondheid aan de VU legt in een helder en kort filmpje ‘Hoe word je gezond oud? (te vinden op YouTube) uit hoe het precies werkt in zo’n blauwe zone.

Hierdoor geïnspireerd worden er in binnen- en buitenland blauwe zones gecreëerd. Zo werkt in de Amerikaanse staat Iowa een verzekeraar met allerlei partijen om de gezondere keuze het makkelijkst te maken. Dat houdt in dat gezond eten vaker in de aanbieding is en sowieso op ooghoogte staat in het winkelschap. Ook is de dorpspomp opnieuw geïntroduceerd: bij drinkwaterkranen op straat kunnen mensen hun flesjes vullen. Ze moedigen eveneens mensen aan om te ervaren dat betekenisvol sociaal contact en vrijwilligerswerk gelukkiger maken dan elk uur van de dag online zijn. En ze doen het met meetbaar succes. Meer gezondheid, minder zorgkosten.

Leuk om te weten

Ook in Nederland zijn er Blauwe Zones. Het zijn vaak de simpele ideeën die gezondheid en plezier een impuls geven. Zoek eens op de volgende initiatieven en doe inspiratie op:

  • De Vitale revolutie.nl (Zeeland)
  • Blue Zone Noordwijk
  • Op eigen houtje.info (Emmerhout)
  • HANNN (Groningen, Friesland en Drenthe)
  • Stichting Toentje (Noordelijke voedselbanken)

Wandelvoetbal voor senioren

Wandelvoetbal – helemaal 2017! De tijd is voorbij dat voetbal alleen 11 tegen 11 gespeeld mag worden hardlopend op een groot veld. De jongste jeugd speelt tegenwoordig 2 tegen 2 of 4 tegen 4 zonder keeper op een miniveldje. En de stoere senior kan, net als in zijn jonge jaren, gewoon blijven voetballen maar dan een tikkeltje rustiger: wandelvoetbal. Dit stelt hen in staat om actief te blijven of weer te worden bij hun oude liefde, het voetbal. Fit en sociaal, dat zijn kernwoorden bij het wandelvoetbal. En let op, alle eredivisieclubs hebben hun eigen afdeling.

Resto VanHarte

Frans Geertsema (57) is een vaste gast bij Resto VanHarte Assen. “In het buurthuis spraken ze over Resto VanHarte en ik had er ook wel over gelezen. Toen ben ik naar de opening gegaan en sindsdien ben ik altijd van de partij. Ik kom hier twee keer in de week; ik sla geen één keer over. Als er een speciale avond is, dan heb ik het dubbel naar mijn zin. De Molukse avonden bij het Resto vind ik echt leuk! Dan is er een Molukse band en heerlijk eten. Rijst met vlees en groenten. Op deze avonden vallen veel verschillende gerechten te proeven. Het is er dan extra gezellig. Aan kerst in het Resto heb ik hele mooie herinneringen. Als ik thuis ben kook ik alleen en eet ik alleen. Als ik thuis zit, dan sluit ik mezelf op. Ik leef in mijn eigen wereldje. Ik weet dat je in het Resto af en toe van tafel moet wisselen, maar dat doe ik niet graag. Ik zit vaak aan dezelfde tafel en het liefst met andere gasten die ik al ken. Ik waardeer dat ik aan tafel bij Resto VanHarte gesprekken heb met de vaste gasten.”