Ga naar de inhoud

Nederland gezond en wel

Maak gezond en lekker eten makkelijker

Ooit zijn we geprogrammeerd om blij te worden van suiker en vet. Zo hebben we de schrale oertijd overleefd.

Maar terwijl onze omgeving inmiddels is veranderd in een land van overvloed, vieren onze genen nog altijd feest zodra ze suiker en vetten ruiken en proeven.

Uit schattingen blijkt dat de doorsnee Nederlander elke dag zo’n 1550 reclame uitingen ziet, pak ‘m beet 100 per uur. Veel van deze, misschien wel de meeste, zijn voor eten en drinken. De verleidingen vliegen ons om de oren, het is best moeilijk er niet aan toe te geven. En alsof dat nog niet genoeg is, worden er allerlei ‘adviezen’ over ons uitgestort over wat gezond is en wat niet. Via blogs, boeken en koopprogramma’s vertellen ‘experts’ ons over de krachtige eigenschappen van exotische besjes en de helende werking van vergeten groenten.

Wie of wat te geloven? Het is onbegonnen werk. Gelukkig hebben we een Voedingscentrum. Die ontkracht alle mythes, fabels en scheidt de zin van de onzin en het kaf van het koren. Kijk zelf op www.voedingscentrum.nl. Overigens, werken alle grote supermarkten zoals Jumbo, Lidl, Albert Heijn en Plus in eigen tempo aan meer gezonde voeding en dranken in het schap.

Afserveren: energiedrankjes

We zien nog teveel jongeren stuiteren van de energiedrankjes: een chemisch, synthetisch mengsel van cafeïne, taurine en suiker met nul voedingswaarde. Energiedrankjes zijn niet voor kinderen.

Geschat bereik JOGG

Cirkeldiagram: 528.000 kinderen en jongeren bereikt.

Het programma Jongeren op Gezond Gewicht (JOGG) is eind 2015 actief in 91 gemeenten en 425 sportverenigingen en bereikt daarmee naar schatting 528.000 kinderen. Dat is 13 procent van het totaal aantal kinderen en jongeren t/m 19 jaar en ruim de helft van de doelstelling van een miljoen kinderen en jongeren in 2020 die Jongeren op Gezond Gewicht zichzelf heeft gesteld.

Gezonde sportkantines

Diagram: Aantal gezonde sportkantines. Eind 2014: 318. Eind 2015: 438. Eind juni 2016: 491. Doel eind 2016: 600