Ga naar de inhoud

Nederland gezond en wel

Kiezen voor zorg die zinnig en zuinig is

Niet elke behandeling heeft zin, niet elk medicijn heeft nut. Meer zorg is niet altijd beter.

We verwachten vaak heel veel van onze zorgprofessionals, medicijnen en therapieën terwijl hun hulp of expertise niet altijd nodig is.

Volgens de Nederlandse Federatie van Universitaire Ziekenhuizen (NFU) is almaar méér diagnostiek, méér behandeling, méér technologie, méér controle lang niet altijd beter. Vanuit onze begrijpelijke wens dat voor elke klacht een geneesmiddel bestaat, consumeren we volgens de NFU soms medicijnen waarvan niet is bewezen of ze helpen. Soms zijn ze zelfs schadelijk: baat het niet dan schaadt het wel. Het is dus cruciaal dat alle zorg die gegeven wordt zinnig en zuinig is. Omwille van de patiënten en omwille van onze zorg.

Een aantal partijen, waaronder de universitaire ziekenhuizen en ZonMW, ontwikkelt samen strategieën om niet-effectieve medische behandelingen te vermijden. Eind november 2016 heeft dit geleid tot een ‘beter-niet-doen’-lijst. Een lijst met 1300 behandelingen die – afhankelijk van de patiënt – niet effectief of gepast zijn. Het is ontzettend belangrijk dat die lijst er is, maar nog belangrijker dat die wordt gebruikt.

Zelf kun je ook wat doen. Samen met je arts bespreekbaar maken wat voor jou de beste keuze is, bijvoorbeeld. De beste optie is immers voor iedereen anders. Soms is iets laten beter dan iets doen. Je bewust zijn van het feit dat je zelf ook een stem hebt in de spreekkamer en goed geïnformeerd samen met je arts die beslissing nemen, is een grote stap vooruit. De patiënt is meer tevreden, er is meer onderling vertrouwen en een betere relatie met de arts. Ook worden medisch gezien verstandiger keuzes gemaakt en houden patiënten zich beter aan het gekozen behandelplan als ze zijn meegenomen in de besluitvorming.

Er zijn websites die je kunnen helpen bij het maken van een goede keus. Op zorgkaartnederland.nl kunnen patiënten ervaringen delen. En op de website kiesbeter.nl vind je informatie over honderden behandelingen. En er ligt voorlichtingsmateriaal in wachtkamers over samen beslissen.

Drie goede vragen

Een knieoperatie of niet meer voetballen? Doorbehandelen of stoppen? Welke behandeling of onderzoek het beste bij u past, hangt van verschillende dingen af: de risico's en de bijwerkingen, van uw leefstijl en uw persoonlijke omstandigheden, van uw beroep en uw wensen. Het is belangrijk om samen met uw arts deze zaken op een rijtje te zetten. Dit kunt u doen door uw dokter drie goede vragen te stellen. Deze vragen zijn afkomstig van 3goedevragen.nl van de Nederlandse Patiëntenfederatie. Ze lijken voor de hand liggend, maar het werkt. De dokter beslist immers graag met u, en niet over u. En dat is wel zo prettig.

De drie vragen:

  1. Wat zijn mijn mogelijkheden?
  2. Wat zijn de voordelen en nadelen van die mogelijkheden?
  3. Wat betekent dat in mijn situatie?