Ga naar de inhoud

Nederland gezond en wel

Gezondheid! Daar kun je wat van maken

Hoe vitaal en gezond we zijn, hebben we voor een deel zelf in de hand. Gezond en gevariëerd eten, elke dag bewegen en goed slapen houden ons kwiek en fit.

Deze website is bedoeld als bron van informatie, inspiratie, maar vooral als aanmoediging om vitaal en gezond te blijven. En het is natuurlijk een handig naslagwerkje met heerlijke, gezonde recepten. Geniet ervan!

Een gezonde voeding en leefstijl heeft veel invloed op hoe we ons voelen. Iedereen die wel eens een nachtje is doorgezakt weet dat. En wie jarenlang te vet of te zoet eet, rookt, veel alcohol drinkt en kort slaapt, voelt dat op den duur ook. Dat is roofbouw plegen op je lichaam en geest.

Maar het feit dat we invloed hebben op onze gezondheid is vooral goed nieuws. Het betekent namelijk dat we kunnen werken aan onze gezondheid en hoe we ons voelen. Het betekent ook dat we niet lijdzaam hoeven toe te kijken hoe de chronische ziektelast en de zorgkosten langzaamaan oplopen. Sterker nog, volgens sommige experts kunnen de helft van de ziektelast vermijden. Er ligt dus een enorm potentieel aan gezondheidswinst. Zonde om dat te laten liggen.

Aan onze zorg betalen we gemiddeld 5300 euro per persoon per jaar. Daar krijgen we veel (zorg) voor terug. Betere hygiëne, vaccinaties, betere zorg door technologische vernieuwingen. Dit zorgt ervoor dat we veel langer leven in goede gezondheid. Er is ook een andere kant aan dit verhaal. We leven namelijk ook een flink aantal jaren in minder goed ervaren gezondheid. De levensverwachting voor mannen is bijna 80 jaar, maar als we kijken naar het aantal jaren dat mannen als gezond ervaren, dan is hun levensverwachting slechts 65 jaar. Vrouwen hebben een levensverwachting van ruim 83 jaar, maar hun levensverwachting aangepast op de jaren ervaren in goede gezondheid is slechts 64 jaar. Bovendien zien we flinke verschillen tussen laag- en hoogopgeleiden. Mensen met alleen basisonderwijs leven gemiddeld 53 jaar in goed ervaren gezondheid, terwijl mensen met een HBO of universitaire opleiding 72 jaar in goede gezondheid leven: een verschil van 19 jaar! Dat betekent een laatste levensfase met vaak ongemak, beperkingen en minder mogelijkheden door chronische aandoeningen. Ofwel een zware last voor veel mensen. Deze last kunnen we omlaag brengen. We hebben veel mogelijkheden voor gezondheidswinst. Waardoor we niet alleen langer leven, maar waardoor dat leven ook een stuk leuker wordt! Daar gaat deze website over. Want gezond eten, bewegen, en een goede balans in je leven gaat echt helpen. Je voelt je niet alleen fitter, je bent het ook!